Begrebet ‘hygge’ beskriver socialt samvær af høj kaliber. Hygge er et substantiv, et adjektiv eller et verbum, og selv begivenheder og steder kan være ‘hyggelige’. Hygge bliver til tider oversat til ‘cosy’, men en bedre definition er ‘forsætlig intimitet’, der kan finde sted, når man deler trygge, afbalancerede og harmoniske oplevelser. En kop kaffe med en god ven foran pejsen, eller en tur i skoven med en picnickurv kvalificerer sig lige godt til at blive kaldt hyggelige.

En famile har måske en hyggeaften med brætspil og lækkerier, eller måske mødes man med gode venner til en afslappet middag med dæmpet belysning, god mad og sjov. Et hus kan også være hyggeligt (‘Dit hjem er så hyggeligt’), og en almindelig måde at takke værten er ved at sige: ‘Det var hyggeligt’; det vil sige, vi havde en god aften.

Danskerne forventer, at de fleste sociale begivenheder er hyggelige, så det er hård kritik, hvis man siger, at en fest eller middag ‘ikke var hyggelig’. Hyggeforskning afslører, at hyggen er integreret i danskernes følelse af velvære. Hyggen er en buffer mod stress, samtidig med at der skabes plads til at bygge kammeratlighed.

SHARE
RELATED POSTS
Find en masse spændende ting ude i naturen
Verden er igen åben
Find ud af hvad en møbelbutik har til dig i dag